Al sinds 1978 muziek maken met dezelfde kern van muzikanten is niet niks.  Waar ligt het geheim van deze prestatie?  Wellicht in het feit dat spelen voor het plezier altijd de hoofdbedoeling geweest is van de groep. We spelen wat we graag horen en we treden op als we er plezier aan kunnen beleven. Geen noten spelen, maar muziek maken!

Galley head is een plek in het zuiden van Ierland.  In 1978 trokken Jos, Wim en Jan er met de fiets naartoe.  De passie voor de Ierse muziek en de revival die deze muziek eind jaren 70 meemaakt, zet hen aan om een muziekgroep te beginnen.  Met voorbeelden als Planxtie, The Bothy band, Clannad, De Dannann ... bestaat het repertoire uitsluitend uit Ierse muziek.  Een stevige bezetting van twee violen, cello, uileann pipes, gitaar, fluiten en bodhran zorgt voor  mooi gearrangeerde jigs en reels.  Sterk zijn ook de bijna klassieke nummers van de Ierse componist O'Carolan.

Na enkele jaren komt Marc bij de groep en samen met zijn doedelzak de interesse voor de Franse muziek: musettes, bourées ...  Het programma wordt uitgebreider en afwisselender.  In deze periode maakt volksmuziek een wat stille periode mee.  Een aantal festivals verdwijnen, andere veranderen van koers.  Galley head blijft spelen en viert zijn 10 jarig bestaan.  In de tijd van vele 'sessies' ontmoeten tientallen muzikanten elkaar en spelen tot in de late uurtjes.  Een paar leuke herinneringen zijn een folkfestival in Luxemburg en Belgische feesten in Frankfurt.

 

Met de intrede van Koen (violist) worden de stappen naar eigen werk verder gezet.  Meer en meer wordt er gewerkt aan een eigen geluid, een eigen stijl.  Zonder de roots en de traditionele muziek uit het oog te verliezen  krijgen de nummers een eigentijds karakter. Folkmuziek is niet iets voor in een museum, maar moet leven en levend blijven.  Het traditioneel instrumentarium wordt aangevuld met bas, trompet en percussie.  Allerhande stijlen beïnvloeden het werk van Galley head; een smeltkroes van muziek en ritmes.

Vanuit deze visie wordt het 15 jarig bestaan van Galley head gevierd, in samenwerking met het c.c. Warande in Turnhout.  De Ierse Uileann pipesspeler Davy Spilane en de Franse groep Le Gop staan mee op het podium.  Later volgen nog enkele andere concerten met Scarp (ex Blowabella ) en Dédalle: groepen die proberen volksmuziek eigentijds te maken.

Ondertussen wordt een nieuwe revival van de folk vastgesteld.  Meer en meer jonge muzikanten en groepen maken hedendaagse, frisse en kwalitatief goede volksmuziek.  De ambitie van Galley head ligt zeker in die richting: een bijdrage leveren aan de nieuwe heropleving en waardering van volksmuziek door het maken van eigen(zinnige), zelfr(ei)ijzende folk.  

Eind 2000 groeit de idee om Galley head, 'as it is', eens op CD te zetten.  Geen commerciële bedoelingen, maar een momentopname vastleggen, voor onszelf, voor de promotie, voor de toekomst. De opname, met uitsluitend eigen werk, wordt gemaakt in 2001 bij Sonare in Lille. December 2001 verschijnt de CD officiëel.  Joris Debacker, de man van Sonare, schitterende contrabasspeler, speelt tijdens de opname af en toe eens mee.

De muziek rijst en reist weer beter, laat het maar eens reizen en rijzen, liefst nog 25 jaar lang.

September 2002 ... Galley head zoekt een andere basist, en vindt die ook. Leo Sommen vervoegt de groep en zorgt voor meer diepgang ... het klinkt allemaal wat voller, en daar zijn we blij mee. Op naar 2003 ... Galley head bestaat 25 jaar ... grote feest op 6 september.

Maart 2005 ... Galley head start de met opname van hun tweede CD: we nemen er rustig de tijd voor, en zien wel wanneer we klaar zijn ...

Maart 2009 ... 30 jaar is niet niks: Galley head speelt voor een uitverkochte Warande in Turnhout.
. concert Maten in de schouwburg
. bal in de Kuub met Naragonia Quartet.

Zelfreizend én zelfrijzend: ook de nieuwe CD is er ... wie had dat kunnen denken?

September 2013 ... 35 jaar is niet niks ... weeral feest bij de Stoffel en Door ... met trappist van het vat ... met weer heel veel maten.

En de Jos wil na al die jaren een pauze nemen ...
September 2018 ... 40 jaar is niet niks ... weeral feest bij de Stoffel en Door ... met trappist van het vat ... met weer heel veel maten. Den Dirk Dresselaers speelt ook mee ... viool.

En volgend jaar weer groot concert in de Warande ... 23 11 2019 ... be there!

April 2023
Wegens een intern meningsverschil besliste Lej om niet langer deel uit maken van de groep, en hebben we Jan van Baelen gevraagd om ons te komen vervoegen.

Oktober 2023
Galley head XL speelt een benefiet voor Move for Parkinson in de Djoelen - Oud-Turnnout

Noteer ook alvast al 7 september 2024 ... 45 jaar Galley head bij Marc en Door in Merksplas ...

Galley head

Marc Stoffels  doedelzak, fluit

Jan van Baelen
  bas

Wim Proost
  accordeon, gitaar, citer

Dirk Dresselaers
  viool

Koen Rens
  viool, gitaar

Jan Thys
  gitaar, mandola, percussie, zang